trio ludo.jpg

TRIO LUDO

Guro Kleven Hagen - fiolin
Hanne Skjelbred - bratsj
Ernst Simon Glaser - cello

Ernst Simon Glaser hadde vært cellist i en fast og ambisiøs strykekvartett under hele studietiden i England. Men da et av kvartettmedlemene var ute av spilleform i seks måneder, ble stryketrio løsningen. Det var i denne perioden Ernst Simons interesse for dette formatet, med sin gjennomsiktige og solistiske instrumentasjon, ble vekket. Hans ønske om å etablere en fast stryketrio ble enda sterkere i 1996, da han for første gang var på konsert med Leopold Stryketrio.

Det skulle likevel gå flere år før planen skulle settes ut i livet. Etter studiene i England, dro Ernst Simon til Trondheim og jobbet som alternerende solocellist i symfoniorkesteret, etterfulgt av en lengre periode som solocellist i operaen i Oslo. Han ble etterhvert en velkjent og ettertraktet cellist i landet. Etter å blant annet ha vunnet årets unge solistpris i 2002, debutantprisen i 2004 og gjort sin debutinnspilling samme år, begynte han å jobbe som solocellist i Sveriges Nasjonalorkester, Göteborgs Symfoniker. Her har han nå jobbet i 8 år, og synes tiden var inne for å lete etter musikere å starte en stryketrio med.

Det tok en stund før han ble kjent med Guro Kleven Hagen. Ernst Simon husket godt å ha hørt henne flere ganger som en ung og lovende musiker; deres første møte var da han hadde underviste en kammermusikkgruppe hun spilte i under Valdres sommersymfoni. Tenk at Guro nå er kunstnerisk leder for den samme festivalen! Ernst Simon så henne på TV da hun mottok 2. pris i “Eurovision Young Musician” i Wien som 16-åring. Guro begynte etterhvert å etablere seg som musiker, blant annet med debutinnspillingen med 2 fiolinkonserter sammen med Oslo-filharmonien, og diverse konsertopptredener.

I 2016 tok Ernst Simon til seg motet å spørre Guro om hun var interessert i å prøve en stryketrio sammen. Svaret var ja, og samtidig kom det et sterkt ønske om å spørre Hanne Skjelbred om å bli bratsjist.

Hanne jobbet på det tidspunktet som solobratsjist i Svenska Kammarorkestern og senere Göteborgsoperan sitt orkester. Hun var, som Guro, tidligere elev fra Barratt-Dues musikkinstitutt. Begge studerte på “Hochschule für Musik Hanns Eisler” i Berlin, riktignok ikke samtidig, men de bodde begge i den tyske hovedstaden på samme tidspunkt. Da Guro møtte Hanne i 2015 på en festival i Kiel, bet hun seg merke i den musikalsk bevisste og interessante bratsjisten som var en ettertraktet orkester- og kammermusiker i Europa. Det var ikke uten grunn at Guro ønsket å ha henne med.

Endelig, høsten 2016, fant vi alle tre tid til å spille sammen. Det var morsomt og givende, og vi ble enige om at vi måtte ha flere slike prosjekter i fremtiden. Men, som enhver kammermusikkgruppe, ville vi gjerne ha et navn. Hva skulle vi hete? Etter flere forsøk på å skape det ultimate og treffende ordet tenkte Hanne på det fine ordet “Ludo” som på Latin betyr ”vi spiller”!